Lajme nga Shoqata

Raporti i mandatit te SHAD 2013-2014, mbajtur nga kryetari i saj zoti Musa Pacuku

Dibra Community Organization
Organizata Komunitetit Dibra  
190 Cebra Avenue, Or PO Box 40176, Staten Island, NY 10304
                   Tel: (718) 717 – 7401                   Fax: (718) 717 – 7402
             www.dibra.us                                  info@dibra.us
 
 
2013/14
Staten Island, NY
 
PLAN-PROGRAMI I AKTIVITETEVE TE SHAD-it
 
 
 Ne mbeledhje per zgjedhen e kryetarit edhe kesaj here, ish kryetari i shoqates z. Ilir Rusi  nuk pranoi te ri-zgjidhet. Propozimi i asaj mbledhje hapet me kerkesn  per z. Musa Pacuku per kryetar, z. Ilir Rusi nen kryetar, z. Murat Mela, nenkryetar, sekretar z. Muharem Borova, ndihmes sekretari z. Osman Greva dhe tre arkatare z. Besim Ramadani, z. Selaudin Radoveshi dhe z. Shpetim Kasapi. Anteret e posa emeruar, shprehen vulnetin e tyre per veprimtari.
 
HYRJE:   
Se pari me lejoni t’ju faliminderoj ne emer te Organizates te Komonitetit  Dibra, si dhe ne emer tim personal. Ne vijim, po percjelli plan programin e veprimtarise, te SHAD dhe komunitetit Dibran, inkuadruar ne kete shoqat qe sipas mendimit dhe vizionim eshte e parapare dhe propozuar per miratim, nga e gjithe kryesia e shoqates dibrane. Natyrisht, ketu kemi pasur parasysh dhe sygjerimet ose plotesimet t’uaja, me qellim qe ky plan program jete sa me afer interesave te komuitetit. .

 • ZYRA E OKB-se( leter – peticion mbi devijimin e lumit Radika)
 • LANSIMI I WEB FAQES-wwwdibra.us
 • ZGJERIMI I ANTARSISE
 • PUNESIMI NJE ADMINISTRATORI
 • REGJISTRIMI I DIBRANEVE NE AMERIKE
 • ORGANIZIME TE NDRYSHME NE KOMUNITETIN DIBRAN

 

  1. FORMIMI I GRUPIT TE BIZNISMENEVE DIBRAN
 • FORMIMI I GRUPIT RINOR
 • FORMIMI U GRUPIT TE GRAVE DIBRANE

 

 1. KONTROBUTI DHE NDIHMA NE VENDLINDJE

ZYRA E SHAD-IT
         
Realizimi
SHAD-i fillimisht(kur u themelua) ishte ne 1267 Forest Av. #C Staten Island, NY 10302. Posedonte nje telefon, nje kompjuter te vjeter, tavoline dhe16  karike. Pagesa e qirase ishte $1,000 plus shpenzimet e nxemjes dhe elektrikut. Te gjitha keto shpenzime, ne fund te vitit 2012, ishin te pa paguara per kater muaj, te cilat arriten  ne borxh diku afer $ 5,000. Shoqata mbeti pas kesaj pa administrator, per arsye financiare.
Gjate kesaj periudhe kemi punuar qe brenda mundesive te gjehet edhe nje zgjidhje afetgjate, dhe te kerkohet gjuhe te perbashket bashkepunimi me  Qendra Islamike Shqiptare, e cila ka role te madh te dibranet. Mbasi ata do te ndihmonin me shume per mbarvajtjen e SHAD duke shfrytezuar per aktivtet e ndryshme hapsirat e ndryshme qe ata posedojne. SHAD ne kete kendeveshtrim gjeti si zgjidhje te perkohshme, duke  zgjedhur qe zyren e shoqates ta transferojme ne 190 Cebra Av. Staten Island, NY 10304, me hapsire perafersisht te njejte dhe me nje cmim mjaft te voliteshem qe na mundeson mbarvajtjen $500 dollar ne muaj qira, ku jane te llogaritura dhe shpenzimet tjera(nxemja dhe elektriku).
Ne pika me konkrete gjate kesaj periudhe qe une drejtoje kete shoqat me duhet te sqaroje te gjithe ju kryesi dhe mbare anetare te shoqates se :
 
 
ZGJERIMI I WEBFAQES
          Realizimi
U krye fale punes time personale me kontributin financiar .www.dibra.us eshte dhe webfaqja e shoqates qe ka qene me pare, e cila mundesisht  freskohet dhe mirmbahet ne nje pune bashkohore me lajme dhe informacione qe I perkasin SHAD dhe komunitetit dibarn ne Diber te Madhe, dhe ketu ne SHBA. Kjo ka mundesuar informimet me te aferta dhe ka hapur shtigje te reja per fushveprim dhe komunikim me komunitetin shqiptar ketu ne SHBA, ku shoqata ka filluar te riaktivizohet duke marre pjese ne aktivitete me te rendesishme te komunitetit shqiptar ne SHBA. Kujtoje ketu sa per ilustrim takimin me presidentin e Ishullit Staten Island, Oddo ku une si kryetar ngrta nje ser problemesh te dibraneve perfshire edhe ceshtjet e imigracionit.
 
ZGJERIMI I ANTARSISE
            realizimi
          Per te realizuar plan programin e shoqates, antarsija dhe kryesia jone, natyrisht qe mbetet tek donacionet, dhe pagesa e rregullt e anetaresise se cdo dibrani si obligim dhe si nevoje e pa shmangsheme, nese duam qe kjo shoqate te funkcionoje dhe te  arrijme sebashku edhe qellimet e medha fisnike qe ka marre persiper kjo shoqate per themelimit te saj . Te cilat jane parapara edhe me statusin dhe plan programin e shoqates. Ne jemi me dijeni se kerkesat jane te medha dhe ndoshta nuk mundemi ti perballojme, por jemi te bindur nese gjithe se cili nga ne bene detyren e vete me perkushtim dhe ndershmeri se pari me pjesmarjen e te gjith atyre qe kan mundesi, prirje dhe vizjon, mundemi me lehte ti perballojme, edhe veshtersit dhe tu pergjigjemi mjaft pozitivisht edhe  kerkesave qe na parashtrohen, sigurisht ne favor te komunitetit tane. Per fat te mire  komuniteti Dibran eshte I madh, andaj eshte me se nevoshme te punojme se bashku. Kjo ishte dhe arsya edhe e vet themelimit te kesaj shoqate, qe lindi si nevoje e kohes per tju pergjigjur ashtu si e meritojme ne si dibran ne komunitetin dibran. Ku dibranet ka treguar se jane factor I rendesishem ne komunitetin shqiptare edhe ne te gjithe SHBA, me njerez qe kan nje kontribut te madh ne demokratizmin e Shqiperise, lirise , clirimin dhe pavaresine e Kosoves, luften per me shume te drejta ne trojet shqiptare ne Maqedoni, Luginin e Presheves dhe Mal te Zi, ceshtjen Came dhe cdo veprimtari tjeter
 
 
PUNESIMI I NJE ADMINISTRATORI  
            Realizimi
Mbasi qe anetaret e kryesise se shoqates jane vullnetar dhe pa pagese, eshte me se e nevojshme qe Shoqata te punesoje nje administrator qe e njeh kompjuterin dhe ka njohuri ne administrate, natyrisht me nje leverdi dhe sipas meje ne te mundemi ti perballojme, pagesen e tij sidomos tani  ne fillim. Kjo mendoje se do te mundesoje, qe Shoqata funkcionoje dhe realizoje fushe veprimin e parapare, dhe faqja e internetit te rrisi ne menyre te ndjeshme numerin e e vizitoreve pra kerkohe qe faqja te jete cdo dite update.
 
REGJISTRIMI I DIBRANEVE NE SHBA.
 
            Kjo eshte nje pike e programit tone e shtruar me pare dhe qe ka nje rendesi te madhe jo vetem per ne dibranet por edhe me rendesi kombetare. Kete une si kryetar e kam pare me ndergjegje sinje nder aktivitetet dhe veprimtarite me te randesishme, kur vjen ne radhe te pare mbi te gjitha, ajo sic eshte regjistrimi i komunitetit Dibran ketu ne Amerike. Mbasi me regjistrimin e Dibraneve ketu, ne do te gezojm te drejtat e votimit ne vendlindje, ku per fat te keq votat tona, keshtu si jemi te regjistruar ne si dibran nuk konsiderohen. Per kete po marre per tju bindur edhe zgjedhjet e fundit ku ne per ironi dolem edhe te fundit “ Pse ? kjo eshte nje pyetje qe duhet ten a prokupoje dhe ten a vrase sadopak te gjitheve si dibran. Regjistri te dashur dibran do te   u ndihmoje mjaft bashkeatdhetareve, kur te shkojne  ne vendlindje. Shoqata, megjithse regjistrimin e ka filluar me heret, por le per te deshiruar se ky process nuk eshte mjaft dinamike dhe nuk ka ecur fare ashtu si duhet te shkonte. Por cfare duhet te bejme ne si dibran : Kerkohet me me seriozitet, me pergjegjesi per secilin nga ne qe te regjistrohet familjerisht se kjo do ti sherbeje familjes tone dhe komuniettit dibran ne Amerike dhe Diber te Madhe. Sigurisht, ne se veprohet keshtu edhe suksesi do jete present, dhe atehere  ne do te  jemi me te vendosur dhe me aktiv jo vetem per veten tone por edhe per Dibren dhe kombin tone.
 
ORGANIZIME TE NDRYSHME NE KOMUNITETIN DIBRAN
            Realizimi
            Ne te gjith jemi pjese e ketij komuniteti, dhe te gjith jemi deshmitar te rasteve te vecanta dhe ngjarjeve te mira por edhe fatkeqesive qe ndodhin cdo dite, si per shembull: Festa, dhe shenimin e ngjarjeve te ndryshme por pajtohemi se kjo eshte jeta ka edhe fatkeqesi qe familjet tona  nuk mund ti perballojne, Athere cdo nje nga ne duhet te ngreje pyetjen se si duhet  ndihmuar, per te festuar sin a ka hije dhe kemi treguar ne dibranet ne Amerike. Se si mund te ndihmjme , famijet e skamura, ose ndonje studentet te shkelqyer  qe ka veshtersi financiare dhe nuk kane mundesi te vezhdojne studimet, etj. Keto  dukur natyrsiht pa dibarnet dhe kontributin e tyre kurr sesi nuk mundet te realizohen, dhe ato realizohen vetem atehere kur ne te jemi me te organizuar me te bashkuar ten a dhimbeset pak me shume Dibra dhe dibranet. Kjo eshte ndihme e madhe mendoje une edhe  per komunitetin shqiptar, prandaj organizimi dhe prezenca e jone active, mundeson realizimin e ketyre fushveprime dhe aktiviteteve ne dobi te ceshtjes kombetare.
 
FORMIMI I GRUPIT TE BIZNESMENEVE DIBRAN
Realizimi
Kjo ka qene nje inisiative qe ka zanafillen e saj qysh se kemi ardhe ne Amerike. Shumica e Dibraneve kane biznesat e veta dhe jane mjaft te suksesshem  por fatkeqesisht nga qe nuk egziton menyra e nderveprimit dhe e mbashkpunimit ( ajo qe quhet te bejme se pari biznes ne mes vetit duke dhene pune e ndihmuar njeri tjetrin kur kemi mundesi)  te punojme per nje harmoni mes veti, jot e jemi ne xhelozi me njeri tjetrin, por te ndihemi krenar kur shohim qe nje dibran qe ecen perpara dhe ka perparuar. Bile nese kemi mundesi ta ndihmojme edhe me shume ate . permes shoqates. Keshtu te veprohet duke bere edhe takime ose krijimin e nje rrjeti biznesmensh dibrane ku  mundet te caktohen takime dhe organizime te ndryshme, me biznismenet Dibran ne New York dhe SHBA. Kjo favirizon jo vetem biznismenet por mbar komunitetin tone, dhe na rrite shkueshmerin me njeri tjetrin. SHAD mund te ndihmoje biznesment me te drejetn e bazes ligjore qe ka kjo shoqate si jo perfituese dhe e regjistruar ne ligjistacionin Amerikan : Si per shembull: blerja e sigurimeve, blerja e materialeve, huaja e mjeteve materiale, sigurimi i puntoreve, etj.
FORMIMI I GRUPIT RINOR
            Realizimi
            Kemi te gjithe familje dhe kemi femije, qe Zoti I bekofte te gjithe se jane te mrekullueshem, dhe ndryshe per shume gjera nga ne prinderit e tyre. Dhe ketu sdo mend qe ndikuar klutura e tyre e fituar dhe me te cilen ata jane rritur, cka duhet shfrytezuar mire nga ne prinderit e tyre ne te miren e ketij komuniteti.  Mbasi femijet tane sot jane pjesa me vitale e ketij komuniteti,  ata jane jo vetem relativisht te rinje ne moshe  por jane edhe mjaft te edukuar dhe te shkolluar ne shkollat me te njohura Amerikane.  Shoqata sot posedon numbrin e tax. Exemt dhe mund te ndihmoje secilin prej tyre. SHAD   do te thote duhet te kete me shum aktivitete te organizuara me te rijte, sidomos, aktivitete dhe festa, piknik, aktivitete kulturore dhe sportive duke bere edhe grumbullim i kontributeve  prej donatoreve etj. Kjo mbasi shoqata jep te drejetn ligjore smbas sistemit te taksave ne vleren e kcontribuar nga donatoret, qe ajo te  hiqet nga sistemi i taksaes se shtetit. Jemi me fat qe kemi keta rinje ( femijet tane ) qe jan me integligjente, me te edukuar dhe me te shkolluar, por qe fatkeqesiht  pa arsyie te vecanta( ai mentaliteti yne qe ketu quhet old fashion), nuk i “le” ata te inkuadrohen, dhe te marrin ata ne dore drejtimin neper aktivitete dhe veprimtari  te ndryshme qe ti ndihmojne komunitetit , dibran por edhe te gjithe komunitetin shqiptar, ashtu sic ne qe kemi shembuj te cilat duhen marre edhe si shembull. Kjo i takon edhe  rinise dibrane ne Amerike, qe ajo vete te zgjedhe menyren me te volitshme qe eshte ne leverdi the vet rinise e me gjere, qe ajo te aktivizohe dhe te behet edhe me aktive.
.
 
FORMIMI I GRUPIT TE GRAVE DIBRANE
            Realizimi
            Kjo eshte pak e veshtire po jo e pa realizueshme – E veshtire mbasi per hire te se vertetes grate tona jane te tjeet ngarkuara me punet e shtepise dhe ne si bura nuk u vime ashtu si duhet ne ndihme atyre, bile u leme me shume pune se sa duhet te bejne ato. Mirepo, mendoje se suazat  e ombreles te shoqates, po ashtu  grate dhe vajzat Dibrane mundet te jene me te organizuara per cfardo organizimi qe ato do preferonin,te pakten ne Dietn e Gruas SHAD mund te organizoje dhe mbledhi ato se bashku. Ne ne bashkpunim me axhensite e udhetimeve mundet te organizojme edhe udhetime ten je ose me shume grupi vajzash apo grash nepermjet shoqates atdhetare Dibra ku atao mundet te blejne pako te pushimit, me cmim te volitshem. Aktivitete te ketilla mundet te organizohen dhe eshte mjaft e nevojshme per kushte te ketilla. Kjo mundeson dhe afron komunitetin dhe gjalleron jeten monotone dhe te lodhshme te tyre.
 
KONTRIBUTI DHE NDIHMA NE VENDLINDJE
            Realizimi 
Ky eshte nje mission fisnik dhe qe na perket te gjitheve si Dibran qe na dhmibset dhe mendojme dite e nate per Dibren dhe dibranet, familjet tona qe kemi lene atje. E cila eshte e para pare edhe ne Statusin e Shoqates Atdhetare Dibra ne SHBA. Nje nder vecorite humanitare eshte ndihma ne vendlindje, per cdo gje cfare nevoitet atje dhe kjo te behet ne kordimnim me kryetarin e Komunes dhe autroitet vendore atje shoqatat dhe oraganizat por duhet nje fushe e gjere dhe e mirekuptimit dhe e bashkeveroimit. Te gjithe jemi ne dijeni dhe jemi te lidhur me hallet e dhe problemet e disa familjeve dibrane te cilat ndoshat jetojne edhe ne kushtet ee nje varferija ne vendlindje e cila eshte ekstreme. Ne duhet te nisemi nga parimet fisnike qe ka populli I dibres se cdo ndihme, sado dhe cfardo qe te jete, eshte nevoje e kerkesave jetesore dhe eshte nje e mire qe edhe Zoti na shikon se cfare bejme. Keshtuqe, ne si dibran permes shoqates SHAD mundet te organizoim grumbullimin e fondeve  te ndryshme per raste te ndryshme.Kjo mundet te behet ne menyra te ndryshme dhe organizative, sic jane ne Amerike fundraising  qe me siguri shumica e qytetarve tane  do ten a  ishin mirnjohes dhe do te na falemniderojne dhe bekojne per kete te mire qe do te benim.
  Organizata komunitetit Dibra
Pregaditi
z.. Musa Pacuku, Kryetar
Nujork, 2013

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

/* ]]> */