Kulture Lajme nga Diaspora

U përurua në Staten Island- Nju Jork, libri “Fitorja e Kosovës në duart e Dibrës”

U përurua në Staten Island- Nju Jork, libri “Fitorja e Kosovës në duart e Dibrës”
Daci : “Libri vjen si një mesazh solidariteti në këto ditë të vështira e të trazuara jo vetëm për shqiptarët, por për mbarë njerëzimin”
STATEN ISLAND NEW YORK :  – Në Klubin e dibranëve – “Dibra” në ishullin Staten Island – New York, dje në mesdrek, pas rrugëtimit të tij – në Tiranë dhe Dibër e Madhe, u përurua libri “Fitorja e Kosovës në duart e Dibrës” i autorit Fatos Mehdi Daci.
   Veprimtaria u organizua nga Shoqata Atdhetare “Dibra”, në bashkëpunim me disa veprimtarë të këtij komuniteti. I pranishëm ka qenë edhe vetë protogonisti i këtij libri- ose personazhi kryesorë i romanit , Sakip Veliu, i cili në mungesë të autorit, ka dhuruar për të gjithë pjesëmarrësit nga një libër me autografin e tij, edhe në emër të autorit.
   Në këtë veprimtarii ishin të pranishëm, një grup veprimtarësh ,drejtues dhe përfaqësues të shoqatës Atdhetare Dibra, miq, kolegë, dhe dashamirë të autorit dhe personazhit kryesorë të librit,:Ylber Pilku, Arben Rrustja, Lavderim Koxha, Arif Mjeshtri, Imer Rusi, Qamil Çela, Lirim Mashkulli, Rrustem Arapi, Agron Efendia, Selaudin(Dini) Radoveshi, Rrape Ruci, Enver Hasanbelliu, Dr. Adem Harxhi, Prof. Skënder Kodra, Shpend Koleci, Tomë Paloka dhe Hysen Kosovrasti.
Pas hapjes së kësaj veprimtarie kulturore nga drejtuesi i saj – gazetari i komunitetit Beqir Sina,  i cili shprehu kënaqësinë që promovimi i këtij libri po nxjerr në pah disa nga vlerat më të spikatura dhe vyrtytet e çmuara tek Dibranët, si historia e tyre kombëtare, bujaria, trimëria, zemërgjerësia, fisnikëria, ka qenë recenzuesi i këtij libri Hysen Kosovrasti, i cili lexoi referatin me titull: “Fitorja e Kosovës në duart e Dibrës” i autorit Fatos Daci –  Histori të pazakonta njerëzore nga lufta e vitit 1999 në Kosovë.
 Shkrimtari dhe publicisti, nga Dibra e Madhe, Kosovrasti, foli gjatë referatit të tij, për traumën kosovare, dëbimin e tyre si dhe përkrahjen e dhënë të dëbuarve nga shqiptarët e Shqipërisë dhe Maqedonisë.
Ai më tej shtoi se familja katëranëtarëshe e Abdyl Bahtirit nga Sibovci i Podujevës, jo vetëm që i gjeti dyert e zemrat e hapura në familjen e Sakip Veliut, pasi ata emigruan në SHBA, ndërsa vogëlushen Fitoren e ritën dhe në moshën shtatë vjeçe arritën t’a bëjnë me bashkim biologjik me familjen. Sakaq, fatmirësisht ajo sot është 16 vjeçe, dhe rritet e shëndetshme dhe e lumtur, tha Kosovrasit.
Më pas rencenzuesi nënvizojë, atë se autori Fatos Daci, në romanin e tij një histori njerëzore e pazakontë vjen me këtë roman me një titull provokativ dhe metaforik “Fitorja e Kosovës në duart e Dibrës”, roman ky që përshkruan në të edhe dëbimet e dibranëve, që u bënë nga serbët pas kryengritjes anti serbe të dibranëve në vitin 1913, luftën e vitit 1999, heroike të UÇK-së dhe ndihmesën e koalicionit të madh të Natos me në krye  SHBA  kundra forcave ushtarake e policore të ish–Jugosllavisë, së mbetur të asaj kohe e cila me Kosovën shënojë edhe shpërbërjen e saj”.
“Në këtë kontekst, përshkruhet tha në rencezën e tij – Kosovrasti, edhe ardhja e 10 mijë vëllezërve dhe motrave nga Kosova të larguar me forcë nga shtëpitë e tyre, nga maskrat, dhuna, dhe përndjekja e tyre, nga policia, ushtria dhe forcat paramilitare serbe, për të gjetur strehim- bujarinë dhe hapjen e zemrës dhe shtëpive të tyre në Dibër e Peshkopi, duke treguar si i gjithë populli shqiptar atë humanizmin e pashoq të treguar në rastin e luftës së Kosovës, i cili është humanizmi ekstrem i shkallës sipërore, mirësia dhe bujaria shqiptare”
    Kurse, duke folur për autorin, Kosovrasti, tha se Fatos Daci me këtë libër vë edhe një gurë për atë që pësoi populli i Kosovës Martire, duke thurur ngjarjen në roman me protagonist kryesor një vajzë shtatë vjeçare, e cila edhe nga Amerika e largët ëndërron për vendlindjen, Dibrën, si shumë moshatar të saj, duke kujtuar natyrën e bukur të këtij qyteti, ku ajo ka përjetur momentet më të dashura të jetës së saj, që ndoshta nuk mund t’i hasë as atje ku ajo tani jeton…..”
 Më pas përshëndeti të pranishmit shkrimtari Tomë Paloka, i cili shprehu kënaqësinë që promovimi i këtij libri me vlera të veçanta të kombit shqiptarë, bëhet në mesin e një komuniteti të dalluar në Nju Jork, pra si tha ai komunitetit Dibran.
  “Dashamirë të fjalës së shkruar Shqipe, tha folësi kryesorë i këtij promovimi – botuesi i Revistës “Trojet Tona” Tomë Paloka, shkrimtar dhe publicist, duke vlersuar pjesmarrjen tuaj në këtë promovim të këtij libri, përkatësisht, romanin “Fitorja e Kosovës në duart e Dibrës”, e shkrimtarit Fatos Daci, ne i bëjmë një nder autorit, dhe personazheve të këtij romani, por edhe vetes tonë, sepse këtu në Amerikë – kurbet pra, ne kemi mundësinë të marrim në dorë një libër në gjuhën shqipe, i cili është edhe një “pikë uji” në liqenin e madh të kulturës sonë kombëtare. Dhe, aqë më tepër kur një libër siç është ky që promovojmë sot, është ai libër që pasqyron jetën tonë, edhe me atë dhimbjen e saj si plagë e kahershme e të gjitha atyre dhimbjeve të mëdha që kaloi kombi ynë, me ato ikjet e vazhdueshme nga trojet e tona, ndër shekuj të detyruar nga pushutuesit e ndryshëm shekullor”.
  Më pasë për t’a bër edhe më të larmishëme këtë veprimtari Paloka, recitoi një poezi të publikuar vite më parë në revistën e tij “Trojet Tona” të potetit të ndjerë Qerim Ujkani, poezi e cila i kushtohet baladës me krenare të femrës shqiptare, sidomos atyre që u bën pjesë të eksodit dhe genocidit biblik të luftës në Kosovë në vitin 1999,e shoqëruar me një fotografi të një nëne shqiptare me një fëmijë në dorë duke përjetuar eksodin, fotografi që tha Paloka bëri xhiron e botës.
 Promovimin e librit “Fitorja e Kosovës në duart e Dibrës” – Një histori Njerëzore e Pazakontë, e autorit Fatos Daci, u përshëndet edhe nga Kryetari i Akademisë Shqiptare-Amerikane të Shkencave, Prof. dr. Skender Kodra, i cili mes të tjerave ka ngritur lart bujarinë dhe fisnikërinë dibrane. Kurse, në emër të Shoqatës Atdhetare “Dibra”, përshëndeti kryetari i kësaj shoqate zoti Musa Paçuku.
   Ky libër u mirëprit dhe u vlerësua edhe nga veprimtarë të dalluar të komunitetit, si professor Esat Ahmeti, Dr. Adem Harxhi, zoti  Lavdërim Koxha dhe poeti Shpend Koleci, i cili recitoi edhe një prozë nga libri “Fitorja e Kosovës në duart e Dibrës”  –
   Sakip Veliu – në emër të tij, dhe autorit të librit falenderoi të pranishmit, dhe panelistët, të ftuarit specialë dhe në veçanti bashkëshorten Bujaren dhe familjen e tij, për motivimin e tyre të vazhdueshëm në këtë histori, e cila është e përshkruar me aq mejstëri në faqet e këtij libri, nga autori i saj.
    Mësimdhënsi nga Dibra e Madhe në pension, Sakip Veliu, më pas duke falënderuar autorin Fatos Daci, gjeti rastin në mënyrë të veçantë, të shpreh një mirënjohje dhe faleminderim edhe për bashkëshorten e tij Bujaren, e cila tha ai për koicidencë si pjesë e kësaj ngjarje të këtij romani, ka edhe emrin sinjikativ të kësaj dashurie dhe fisnikërie të gruas shqiptare – bujarinë dhe dashurinë e nëns për fëmijën. Veliu, drejtojë edhe një faleminderim për fëmijët e tij, për përkrahjen dhe mbështetjen që i kanë dhënë, atij, duke permendur mes tyre edhe shtypin shqiptar , gazetarët e mrekullueshëm dhe të palodhshëm si gazetarin Rexhep Torte, Nefail Spahiu, në përcjelljen hap pas hapi të kësaj historie, që lidhet me luftën në Kosovë, eksodin biblik të shqiptarëve.
Tek faleminderimet teksa i permendi të gjithë me radhë ai tha se :” Nuk mund të le pa permendur edhe Qendrën Medicinale Dibër, Dr. Lulëzim Mela, Ylber Kokale, stafin e motrave mendicinale, me Bardha Tominja, që për çdo çast u kudesën për shëndetin e Fitores”.
    Në mbyllje të kësaj veprimtarie kulturore drejtuesi i saj – gazetari i komunitetit Beqir Sina, lexoi biografinë e autorit, dhe mesazhin e dërgura prej tij për këtë libër.
“Ky autor paraqitet para publikut shqiptar me këtë vepër të madhe, tha Sina, pasi 45 vjetë me radhë ka shkruar e publikuar shkrime të shumta në shtypin e përditshëm dhe periodik shqiptar si dhe deri tani ka botuar 35 libra, çka i bie përafërsisht “çdo vit një libër”….. Gjatë 10 vjetëve të fundit, Daci ka botuar 11 vepra të tjera letrare e historike, përfshirë veprën madhore “Enciklopedia e Dibrës”, në vitin 2006, duke botuar në të njëjtën periudhë tri gazeta “Dibra”, “Zëri i Lirë” e “Trojet Shqiptare” dhe duke shkruar intensivisht artikuj në më shumë se 12 organe të tjera publicistike të vendit tonë.Deri tani ai ka botuar 7700 faqe libri, ku gjenden 1892 portrete individuale, 20.000 emra dhe mbiemra, të cilët janë të listruara me 2541 fotografi. Fatos M. Daci është fitues e disa çmimve ndërsa Komuna e Lurës e ka nderuar me mirënjohjen “Qytetar Nderi“./Bota Sot/

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

/* ]]> */