Kulture

Ka ndërruar jetë profesor Mahmud Hysa

Ka ndërruar jetë profesor Mahmud Hysa
17 Mars 2016 – 18:31
Ka ndërruar jetë sot, në Prishtinë, Prof. Dr. Mahmud Hysa, si pasojë e një ataku kardiak. I lindur në Dibër të Maqedonisë, ai kreu studimet në Universitetin e Beogradit, dega e albanologjisë.
Pas një pune disavjeçare në gjimnazin e Dibrës, ku kishte lindur, një kohë punoi në arsimin e Maqedonisë, e pastaj u zgjodh profesor në Universitetin e Prishtinës, në degën Letërsi e gjuhë shqipe.
Ai ishte një ndër profesorët e parë gjatë themelimit të Universitetit Shtetëror të Tetovës, ku ka ligjëruar historinë e letërsisë. Ai është autor i shumë librave dhe botimeve shkencore nga kjo fushë.
Profesori Hysa ishte aktiv me shkrimet e tij në shtypin ditor në Prishtinë dhe Shkup deri në ditët e fundit të jetës së tij.
Ishte fituesit e çmimit për vitin 2015 i Ministrisë e Kulturës së Maqedonisë.
Në Universitetin e Prishtinës ai për shumë vite ligjëroi historinë e letërsisë shqiptare. Është autor i një numri të madh veprash me rëndësi për historinë e letërsisë dhe të kulturës shqiptare. Ndër të tjera ka shkruar: Alamiada shqiptare; Kongresi i Dibrës 1909-2004. Është autor i teksteve nga letërsia e vjetër shqiptare; I veprës Andon Zako Çajupi (Jeta dhe veprat); I Gjurmëve të letërsisë arbëreshe; Letërsia (me shembuj) i tekstit për kl. I të shkollave të mesme, bashkautor me Xhevat Gega, dhe e një varg veprash të tjera.
Në kohë të fundit posaçërisht u mor me krijimtarinë e pasur të Ibrahim Kadriut.
Familjarë, tash të të ndjerit Prof. Dr. Mahmut Hysa, bëjnë të ditur se ai do të varroset nesër, në Dibër, në vendlindjen e tij.
 
Ai ishte nje nder figurat me te ndritshme qe i sherbyen gjuhes Shqipe, arsimimit te mesuesve te gjuhes shqipe, avancimit te universitetit te gjuhes shqipe dhe mbi te gjitha lartesoi emrin e Dibres. Dibra eshte e madhe se ka njerez te medhenj.
I perjetshem kujtimi i profesorit, i cili gjuhes, letersise, historise dhe univeritetit i fali aq shume vepra, mund, dhe sakrifice!

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

/* ]]> */