Kulture Lajme nga Bota Lajme nga Diaspora Lajme nga Dibra Media Showbiz

Bashkim Paçuku – Tenor i madh i skenave botërore

Bashkim Paçuku – Tenor i madh i skenave botërore
Bashkim Paçuku u lind ne Dibër (Dibër-ish-Republika Jugosllave e Maqedonisë), dhe u diplomua nga Fakulteti i Muzikës Art nga Universiteti i Shkupit / Shkup. Ai kishte dy vizita studimore: në La Scala të Milanos (Itali), Qendra e famshme për përkryerje të Lyrical Artisti dhe në Tiranë (Shqipëri) Teatri i Operës dhe Baletit. Përvoja e tij profesionale përfshin formimin dhe udhëheqjen e korit profesional të Radio / TV Prishtina në Kosovë (korit sot e Kosovës Opera Company), si një trajner, Asistent Dirigjent Mësues i Vocal Technique dhe solist.
Ai përfundoi studimet e tij dhe u diplomua nga Universiteti i Bostonit, Instituti i Operës, në shkallë më të lartë. Ai u shfaq te “Rruga e pamjes” (në rolin e Lippo Fiorentino); L’Elisir D’Amore (në rolin e Nemorino) dhe kryhet Requiem Mozart në Salem, Massachusetts (nën drejtimin e Dirigjent Max Hobart ) dhe Bach Magnificat në Lexington, Massa-chusetts (nën drejtimin e Dirigjent Travers Richard), së bashku me Paul Madore korale dhe Masterëorks korale, respektivisht. Ai, gjithashtu, kishte një koncert të suksesshëm në Harvard solo Hall në Boston, Massachusetts, dhe në katedralen e Shën Patrikut ne Neë York City në një masë Përkujtimore për Mother Teresa.
Ka qenë një solist për Opera Ëorcester në disa raste, dhe ka marrë furi komentesh për “Toska”. Ai, gjithashtu, ka kryer Requiem Mozart dhe Bach Magnificat me Singers Master në Ëorcester, Massachusetts dhe Hill indian Orkestra (nën drejtimin e dirigjentëve Dr. Shannon dhe Dr. John Paul Ehrlich).
Ai kryhet në Katedralen Dübendorf në Cyrih, Zvicër, ku ai ishte për një solist Coronationalis Missa Liszt-së; dhe ka pasur shfaqje më vete në Luzern, si dhe të gjitha rreth Toscana, të tilla, si Siena, Firence etj
Ka marrë pjesë në 7 konkurse ndërkombëtare të “PI Tchaikovsky” ne Moskë, dhe në konkursin ndërkombëtar të “Belvedere” në Vjenë. Iu dha çmimi i parë në konkursin 20-të federal të artistëve muzikor në Zagreb, ku ka qenë i pakrahasueshëm me ndonjë solist tjetër.
Përvoja profesionale përfshin në formimin dhe udhëheqjen e korit profesional të Radio / TV Prishtinës si një trajner, Asistent Dirigjent Mësues i Vocal Technique dhe solist.
Ndërsa ishte një student në Evropë, ai mori pjesë në disa koncerte dhe konkurse, si në Ditët e Muzikës Kosovare në Gjakovë, në pamjet muzikore të Prishtinës në Prishtinë, dhe organizojnë në Zbavitje Opatia. Gjatë mbrëmjes së Operas në maj në Shkup, (Shkup), ai mori pjesë në programin e ri të Operës të Evropës.
Në operën e parë kosovare “Maiden e Kaçanikut” kishte rolin e parë si tenor trimor dhe si këngëtar solo. Për RTV (Radio-Televizioni i Prishtinës sot Radio Televizioni i Kosovës), ai bashkëpunoi me artistë, instrumentistë dhe orkestra të njohura si në ish-Jugosllavi dhe jashtë vendit, me të tilla si Filarmonia e Zagrebit, solistë të Zagrebit, orkestra Simfonike e Radio Televizionit të Prishtinës (Kosova- sot filarmonike), filarmonia maqedonase, dhe me Orkestrën Simfonike të Tiranës. Koncertet e tij janë pritur mirë dhe kanë janë regjistruar në radio dhe televizione.
Në repertorin e tij, ai ka operat që vijojnë: “La Traviata” (Alfredo), “L’Elisir D’Amore” (Nemorino), “Rigoletto” (Duca), “La Boheme” (Rodolfo), “ Die Zauberflote “(Tamino),” Toska “(Cavaradossi),” Faust “(Faust), dhe” Eugene Onegin “(Lenski) dhe shumë pjesë të muzikës nga Schubert, Schumann, Donizetti, Bellini dhe të tjerët, si edhe requiems, dhomë dhe muzikë shpirtërore. Ai është i aftë të luajnë piano, ku aftësitë e tij janë të mëdha.
Përveç gjuhën e tij amtare te shqipes, Bashkim Paçuku flet rrjedhshëm gjuhe: anglisht, italisht, dhe kroatisht. Ai ka studiuar edhe stilin e të folurit dhe fonetikë në frëngjisht, gjermanisht, rusisht dhe gjuhë sllovene.

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

/* ]]> */