Kuriozitete Lajme nga Bota Media Teknologji

SHBA: Të dielën më 12 Mars fillon ora Pranverore : “Koha e kursimit të ditës – DST”

SHBA: Të dielën më 12 Mars fillon ora Pranverore : “Koha e kursimit të ditës – DST”
Beqir SINA – New York
Lëvizja e akrepave të orës, shkon 60 minuta – (1 orë )para, duke filluar në orën 2:00 am, të pasmesnatës, ora shkon në orën 3 : 00 am, të pasmesnatës, ose mëngjesit, gjithmonë, sipas kohës lokale këtu në Shtetet e Bashkuara
NEW YORK CITY : Daylight Saving Time – DST, thirret në anglisht, që përshtatur në shqip, mund të quhet Ora që kursen kohën( Koha e kursimit të ditës), siç thonë shumë njerëz, pra:”Lëvizja e akrepave të orës, shkon 60 minuta – (1 orë )para, duke filluar në orën 2:00 am, të pasmesnatës, ora shkon në orën 3 : 00 am, të pasmesnatës, ose mëngjesit, gjithmonë, sipas kohës lokale këtu në Shtetet e Bashkuara,, pra, të dielën, më 12 mars, 2017”.
Koha e kursimit të ditës , është projektuar për të siguruar një orë shtesë e diellit në mbrëmje, dhe do të qëndrojë në fuqi për tetë muaj deri në 5 nëntor 2017, kur ora Verore përfundon për vitin 2017, dhe akerepat e orës kthen 60 minuta pas.
Simbas kronistëve të kohës, thuhet se ka qenë Benjamin Franklin, ai i cili hodhi iden e DST, kur propozoi idenë në 1784 si një mënyrë për të ruajtur energjinë diellore dhe elektrike, ka thën David Prerau, autor i librit “Seize the Daylight: The Curious and Contentious Story of Daylight Saving Time” (Thunder’s Mouth Press, 2005).
Duke arsytuar keshtu Benjamin Fanklin, thoshte :”Në mënyrë ideale, njerëzit do të kalojnë kohën jashtë, duke shijuar orët shtesë të ditës, në vend se të ulen brenda, duke humbur energji në ndriçim”.
Megjithatë, studiuesit thonë se është e vështirë të thuhet nëse kursimit të ditës përkthehet në kursimin e energjisë, sipas disa studimeve, duke përfshirë një Departamentin e studimit të Energjisë të vitit 2007 dhe një studim të bërë gjatë vitit 1997 në një shtëpi banimi në Kansas, dhe që është raportuar më parë, nga revista Live Science.
Edhe kështu, ideja Franklin ishte përhapur në shekullin e 20-të. Në vitin 1908, një qytet në Ontario, Kanada, ishte i pari në Amerikën e Veriut, për zbatimin zyrtarisht DST, sipas “Kohës së kursimit të ditës – DST”.
Gjermanët filluan duke e përdorur atë në maj 1916, me qëllim të ruajtjes së karburantit gjatë Luftës së Parë Botërore, ndërkohë që pjesa tjetër e Evropës ishte duke ndjekur shembullin shpejt pas, Shteteve të Bashkuara, që e kan miratuar zyrtarisht “Kohën e kursimit të ditës – DST”.
në vitin 1918.
Megjithatë, fermerët amerikanë, u tha se e kundërshtuan ndryshimin, duke eliminuar një orë dritë në mëngjes. Pra, vendi ra ndryshimin e kohës deri në Luftën e Dytë Botërore, dhe një numër të zgjedhur të shteteve zgjodhën të ndiqnin atë pas përfundimit të luftës.
Aktualisht, vetëm dy shtete në të gjitha shtetet federale – Hawaii dhe shumica e Arizonës (me përjashtim të Navajo Nation) – nuk e respektojnë Daylight Saving Time – DST.
Këtu flitet se shtetet e tjera mund të bashkohen së shpejti me Hawaii dhe shumica e Arizonës. Ligjvënësit e shtetit në Kaliforni, Kolorado, Iowa, Montana, Nebraska, Rhode Island, Texas, Washington dhe Wisconsin kan paraqitur Rezoluta që do të futen për diskutim në Ligjistaturat e tyre që në vitin 2017 do të vendosin se po apo jo, sipas raporteve të lajmeve.

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply

/* ]]> */