Lajme nga Diaspora

Refugjatët sudanezë dhanë çmimin e të drejtave të njeriut në Gjenevë

E Mërkurë, 13 Shkurt 2019 – 22:20
albinfo.ch

Abdul Aziz Muhamat, një aktivist refugjatësh sudanezë, i cili është kapur në Manus Island në Papua Guinenë e Re për pesë vjet, i është dhënë lidhja e jashtme e çmimit të Martin Ennals 2019 në Gjenevë për guximin dhe angazhimin e tij për të drejtat e refugjatëve.

Kjo është hera e parë që fituesi i çmimit ka qenë viktimë e shkeljeve për shkak të praktikave të një demokracie “perëndimore”. Është hera e parë që shpërblimi i shkon dikujt që përqendrohet në çështjet e refugjatëve.

“Ky çmim hedh dritë mbi politikën shumë mizore të refugjatëve të Qeverisë australiane. Ai gjithashtu sjell vëmendje ndërkombëtare për rreziqet dhe keqtrajtimet, me të cilat ballafaqohen refugjatët në mbarë botën, duke përfshirë vendet që pohojnë se mbështesin Konventën e Refugjatëve”, tha ai.

Pas ikjes së luftës në Darfur, Muhamet u transferua me forcë në ishullin Manus, si pjesë e politikës së refugjatëve “në det të hapur” të Australisë në tetor 2013. Më shumë se pesë vjet më vonë, 26-vjeçari ishte ende i bllokuar në ishull mes qindra refugjatëve dhe azilkërkuesve, dhe i nënshtrohen privimit, ngacmimit, poshtërimit dhe dhunës”, shkruan Swissinfo, përcjell albinfo.ch.

“Ky djalosh ishte vetëm 20 vjeç kur erdhi për herë të parë në ishullin Manus. Që atëherë, ai kurrë nuk e ndërpreu zërin e tij për ata që u janë hequr të drejtat e tyre më themelore bashkë me të. Ai tregoi këmbëngulje dhe kurajë të jashtëzakonshme, duke u rezistuar gjithmonë paqësisht, edhe pasi një oficer i policisë e qëlloi atë në këmbë “, shpjegoi Dick Oosting, kryetar i Fondacionit Martin Ennals. “Qeveria Australiane duhet të përmbushë detyrimet e saj ndërkombëtare dhe t’i japë fund këtyre praktikave çnjerëzore”.

Ai ishte midis tre finalistëve, të zgjedhur tetorin e kaluar nga një juri prej dhjetë organizatave udhëheqëse botërore të të drejtave të njeriut. Dy të tjerët janë Marino Cordoba Berrio, një lider në bashkësinë afro-kolumbiane që po lufton për të drejtat e grupeve të margjinalizuara dhe Eren Keskin, një avokat turk, i cili u dënua me dymbëdhjetë vjet burgim për mbështetjen e gazetës prokurde Özgür Gündem.

Çmimi Martin Ennals mbështetet, ndër të tjera, nga Departamenti Federal i Punëve të Jashtme të Zvicrës dhe nga qyteti i Gjenevës. Çmimi u paraqit për laureatin nga Komisioneri i Lartë i Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut, Michelle Bachelet më 13 shkurt. Fituesi mori 30,000 franga, shkruan Swissinfo, përcjell albinfo.ch.


Source link

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply