Kuriozitete

Nuk është e largët dita kur do të shohim edhe në errësirë – Balkanweb.com

Një nanoteknologji e pabesueshme e re mund një ditë të na mundësojë të shohim në errësirë. Ajo funksionon në minj, dhe nuk është aspak e pa mundur që të funksionojë edhe në gjitarët e tjerë.

Studimi i udhëhequr nga Universiteti i Shkencës dhe Teknologjisë në Kinë ka prodhuar grimca që i përmbahen qelizave të ndriçimit të dritës në retinë dhe i ndihmojnë ato të reagojnë ndaj gjatësisë së valëve infra të kuqe (NIR).

Pjesa e prapme e syrit tonë, ku ndodhet retina, vepron si një ekran televiziv.

Ndërsa spektri i plotë i dritës bie mbi qelizat e tij, disa gjatësi vale shkaktojnë reaksione kimike që ne i perceptojmë si ngjyra ose intensitet.

Qelizat në të rrumbullt tregojnë sa i ndritshëm është truri ynë. Ato reagojnë fuqishëm ndaj valëve të lehta rreth 500 nanometra në madhësi, por përpiqen të reagojnë dhe në diçka mbi 640 nanometra, madje në pjesën e kuqe të spektrit.

Ne kemi edhe qeliza konike në tru po ato gjithashtu dështojnë për të identifikuar dritë më të gjatë se rreth 700 nanometra, që do të thotë se çdo gjë përtej pjesës së kuqe të spektrit është krejtësisht e padukshme për ne, shkruan sciencealert.com

Disa kafshë ndryshe nga njerëzit kanë evoluar në aftësinë e tyre për të parë në errësirë.

Ekzistojnë disa elemente kimike NIR të cilat na lejojnë të shohim në errësirë.

Veshjet e mëdha të vizionit të natës mund ta kapin këtë rrezatim dhe ta plotësojnë atë në gjatësi vale që mund të shohim, por veshja e një teknologjie të tillë është e rëndë dhe nuk mund të përdoret nën kushtet e ditës.

Nanopartikalet e zhvilluara nga hulumtuesit në këtë vepër të fundit të inovacionit si pajisjet miniaturë të shikimit të natës mund të realizojnë më në fund këtë dukuri edhe te gjitarët.


Source link

Add Comment

Click here to post a comment

Leave a Reply