Lajme nga Bota

Pas Alibaba, Jack Ma i ka vënë vetes përpara një sfidë tjetër jo të lehtë – dëshiron t’u mësojë fëmijëve se si të ‘jenë më njerëzorë’

Nëse e pyesni Jack Ma se çfarë është duke punuar që prej pensionimit apo cilat janë planet e tij, ai do t’ju tregojë se kanë në plan për të vizituar shkolla dhe mësues në të gjithë botën, që nga viti i ardhshëm.

Siç shkruan Business Insider, përcjell Telegrafi, themeluesi në pension i gjigantit kinez “Alibaba” zbuloi gjatë Konferencës së Përgjithshme të Forbes në Singapor të martën se ai kishte ndërtuar tashmë “një kopsht fëmijësh”, “një shkollë fillore” dhe një shkollë të mesme – si pjesë e planeve të tij të pensionit për t’u kthyer në mësimdhënie.

Ish-mësuesi i gjuhës angleze shtoi se ai kishte punuar me mësuesit në zonat rurale për pesë vitet e fundit dhe se ai kishte ide që ai dëshironte të zhvillonte.

Ma – i cili nuk është se ishte i suksesshëm në shkollë, bëri shaka duke thënë se ai kurrë nuk do të punësohej nga Alibaba sot në mes të konkurrencës nga maturantët e Stanford dhe Harvard.

Gjithashtu, ai shprehu shqetësimin se brezi i ri nuk do të jetë i gatshëm për të mbijetuar në epokën dixhitale nëse sistemet e arsimit nuk ndryshojnë brenda 20-30 viteve të ardhshme.

Duke përshkruar njerëzit e zgjuar si ata që përdorin trurin e tyre, Ma tha që ai ishte “aq krenar” për punonjësit inteligjentë të “Alibaba”, por tha se ai mendon se është pafundësisht e preferueshme të jesh një person i mençur, por që përdor edhe zemrën e tij.

“Shumica e njerëzve të zgjuar duan të fitojnë. Ne duam t’i bëjmë njerëzit e zgjuar të mësojnë se si të jetojnë si një njeri, si të kujdesen për të tjerët. Kur njerëzit e zgjuar mësojnë se si të kujdesen për të tjerët, si të kujdesen për të ardhmen, si të jenë njerëzorë, atëherë një kompani bëhet e ngrohtë, [gjërat shkojnë] pa probleme, dhe [ai ka] fuqi. Përndryshe, ju keni një grup gangsterësh”, tha ai.

“Kjo është arsyeja pse unë besoj se kemi nevojë për njerëz dhe udhëheqës më të mençur”, vazhdoi Ma.

“Një makinë e zgjuar do të jetë gjithmonë më e zgjuar se sa jeni? Një makinë nuk mund të jetë kurrë më e mençur (se një njeri)”.

“Makineritë nuk kanë zemër. Makinat kanë vetëm çipa. Kështu që, unë mendoj se qeniet njerëzore duhet të mësojnë gjithmonë të jenë të mençur”.

Miliarderi sugjeroi gjithashtu që sistemi arsimor të ndryshohet në mënyrë që fëmijët të mësohen se si të “jenë më njerëzorë” në një epokë të inteligjencës artificiale.

Ai identifikoi aftësitë si muzikë, vallëzim, pikturë dhe sporte si “shumë të rëndësishme”, pasi këto janë llojet e ndjekjeve artistike që “prekin” zemrat e njerëzve.

Aftësi të tjera kryesore që ai tha se i konsideronte thelbësore ishin të menduarit e pavarur, inovacioni dhe krijimtaria.

“Kur të rinjtë mësojnë [rreth suksesit] shumë, ata mendojnë se lehtë mund të kenë sukses”, tha Ma. “Mësoni nga gabimet, mos i shmangni ato. Kur bëni gabim, dini si ta përballoni atë, si ta zgjidhni atë, si ta sfidoni. Kjo quhet mençuri. Kjo është ajo që duhet t’i mësojmë fëmijët tanë”.

“Është e rëndësishme”, tha ai, për t’u duartrokitur nga publiku. “Ka shumë probleme, por [ka] gjithmonë zgjidhje. Ne duhet t’i gjejmë ato”.

Themeluesi i Alibaba shtoi se përqendrimi i tij ishte kryesisht te të rinjtë.

“Besoj te të rinjtë. Unë u besoj të rinjve më shumë sesa kam besim tek të moshuarit, njerëzit e suksesshëm”, tha ai.

“Duke punuar me shumicën e njerëzve të suksesshëm – ata flasin vetëm rreth të djeshmes. Ne po hyjmë në një shekull, në një botë, që është kaq e re. Kur jeni duke punuar me të rinjtë, ju jeni duke folur për të ardhmen”.

Themeluesi dhe ish-shefi ekzekutiv i Alibaba, Jack Ma, kishte dhënë edhe në të kaluarën deklarata rreth “të qenit i pasur dhe i lumtur”.

Madje ai kishte thënë se ai ishte po aq i lumtur, mbase edhe më i lumtur, kur me vështirësi arrinte të fitonte ndonjë të ardhur në kohën kur sapo e përfundoi kolegjin.

Pas diplomimit në vitin 1998, ai punoi si mësues i gjuhës angleze në një universitet lokal në qytetin e tij të lindjes, Hangzhou.

Sipas një dokumentari mbi jetën e tij, në atë periudhë ai arrinte t’i fitonte 12 dollarë në muaj, përcjell Telegrafi.

Në këtë kontekst, gjatë një fjalimi të tij, Ma i është referuar asaj periudhe si koha më e mirë e jetës së tij.

Alibaba është kompania më e suksesshme kineze e tregtisë online. E themeluar nga Jack Ma para më shumë se 20-të viteve në Hongzou të Kinës, sot kompania ka vlerën e tregut prej më se 450 miliardë dollarë, ndërsa të ardhurat e kompanisë, vetëm për vitin 2019 janë 56 miliardë dollarë, ndërsa thuhet se ka mbi 100 mijë të punësuar. /Telegrafi/

Source link