Shtëpitë e vjetra Dibrane

SHTËPIA E FAMILJES EREBARA

Shtëpia në të cilën tani jeton familja Erebara është nga shtëpitë më të njohura në Dibër edhe pse e vjetër mbi 400 vjet ajo edhe sot e ruan bukurinë e saj. E tëra e gdhendur në dru nga mjeshtrit Dibran. Tavani i kësaj shtëpie ndodhet në bankënotën 100 denarëshe të Maqedonisë.

SHTËPIA E FAMILJES SELA

Shtëpia e familjes Sela në Dibër paraqet një shembull të shkëlqyeshëm të arkitekturës qytetar të shekullit të XIX. Shtëpia është ndërtuar dhe zbukuruar me stilin specifik ‘a la franga’ , ndërsa elementet karakteristike të jashtme dhe të brendshme dëshmojnë për mënyrën e jetesës të familjeve të pasura muslimane të asaj kohe. Veçanërisht i rëndësishëm dhe interesant është dekorimi i brendshëm në të cilin ndërthuren stolitë e pikturuara dhe të gdhendura, muralet, pastaj kamini specifik i dekoruar me llaç dhe dollapët e dekoruar në mënyrë të veçantë.