VARRI I HOXHOLLIT PRANË XHAMISË SË HYNQARIT

Xhamitë janë nga veprat kryesore monumentale të besimit islam. Dibra e shekullit XIX njihej si “Dibra e Madhe me 9 minare.” Më e vjetra është Xhamia e Hynqarit, e ndërtuar në vitin 1468 me urdhër të Sulltan Mahmudit II.

Në oborrin e xhamisë së Hynqarit (xhamia mbretërore)gjenden varret e shumë pashallarëve dhe njerëzve të pasur të Dibrës. Në pjesën e sipërme të varreve dallohet një ndërtesë me tetë shtylla në të cilën është varrosur familja Hoxholli, familja më e njohur feudale që ka sunduar Dibrën për më shumë se dy shekuj edhe atë pikërisht nga viti 1610 deri në vitin 1863.